‘Consument laks met vernieuwen van sloten’

Al ruim vijftien jaar ergens wonen en nog nooit het slot of cilinder van de voordeur vervangen. Dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders, blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraak-preventie Weken.

“Als je het slot of cilinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken.

De beveiligingsindustrie ontwikkelt continu nieuwe apparatuur om een slot open te kunnen breken. Immers, van sleutelspecialisten wordt verwacht dat ze tientallen keren per dag personen die zichzelf hebben buitengesloten komen helpen met het openmaken van de deur. Een voorbeeld is het zogenaamde cilindertrekken waarbij een stalen schroef in de cilinder wordt geplaatst met daarop een cilinder-trekker. Daarmee wordt zo veel trekkracht via de schroef op de cilinder uitgeoefend, dat deze afbreekt. Inbrekers passen deze methode ook toe. De industrie heeft daarop anti-cilindertrekbeslag op de markt gebracht. Dit beslag is voorzien van een stalen plaatje met een gleuf over de cilinder. De prijs van dit type beslag is ongeveer 60-80 euro.

Om mensen verder te helpen om de juiste beveiligingsproducten voor hun woning te kopen, zijn twee keurmerken in het leven geroepen, het PKVW en SKG. Ruim de helft van de ondervraagden in het onderzoek (55 procent) kent het PKVW, 17 procent heeft zelfs de woning via dit keurmerk volledig beveiligd. Bij ruim een derde (38 procent) van de woningen zijn een of meer SKG-sloten geplaatst. Vaak hebben sloten die in de handel zijn zowel een PKVW- als SKG-keurmerk.

Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 49.500) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. Staal: “Dagelijks worden 136 inbraken gepleegd. Dat willen we als stichting, maar ook vanuit de overheid sterk omlaag brengen. Elke inbraak is er een te veel, vooral ook gezien de grote impact die het heeft op iemands veiligheidsgevoel in de eigen woning. Een inbraak heet ook niet voor niets een ‘high impact crime’.”