Een veilige horeca is niet vanzelfsprekend. Daarom is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de beveiliging van discotheken, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Met de invoering van het keurmerk Horecabeveiliging wil de Nederlandse Veiligheidsbranche de dienstverlening verder professionaliseren.
Laetitia Griffith, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche: “Dit keurmerk komt tegemoet aan de maatschappelijke behoefte aan veilige horecagelegenheden. Met het keurmerk Horecabeveiliging laten beveiligingsbedrijven aan hun opdrachtgever zien dat zij hun dienstverlening serieus nemen.”
Volgens Griffith waren zowel horeca ondernemers als beveiligingsbedrijven toe aan een dergelijk initiatief. “Het keurmerk bevordert de zelfregulering in de sector van horecabeveiliging. Reeds eerder is de screening en opleiding van beveiligingsmedewerkers verbeterd. Met het keurmerk Horecabeveiliging kan een beveiligingsbedrijf laten zien dat hij die professionele partner is die de horeca-exploitant een stap verder kan brengen bij het oplossen van zijn veiligheidsvraagstukken.”
Het keurmerk borgt de kwaliteit, betrouwbaarheid en integriteit van de dienstverlening van beveiligingsbedrijven. Keurmerkhouders worden jaarlijks getoetst door een onafhankelijke certificatie instelling, zowel op kantoor als op de locaties waar de beveiligingswerkzaamheden worden uitgevoerd. “Ook gemeenten erkennen de waarde en het belang van het keurmerk omdat er jaarlijks getoetst wordt op de naleving van wet- en regelgeving, kwaliteitsbeheer, integriteitsbeleid, middelenbeheer en dienstverlening”, aldus Griffith.
De interesse van beveiligingsbedrijven voor het Keurmerk Horecabeveiliging is groot. De eerste bedrijven hebben hun certificaat al binnen. Zij fungeren daarmee als aanjager voor de overige bedrijven in de sector.