In 2013 hebben meer mensen aangegeven dat ze opgelicht waren bij het kopen via internet dan in het jaar daarvoor. Het aandeel slachtoffers van skimming daalde. Weinig slachtoffers van deze criminaliteit hebben hiervan aangifte gedaan bij de politie, meldt het CBS maandag.
3,3 procent van de Nederlanders van vijftien jaar of ouder zei in 2013 wel eens opgelicht te zijn bij het kopen of verkopen via internet. Dat komt neer op bijna 450.000 personen. Het gaat daarbij vooral om koopfraude, bestelde en betaalde spullen die niet geleverd zijn. Het aandeel mensen dat daarmee naar eigen zeggen te maken had, nam toe van 2,7 procent in 2012 naar 3,1 procent in 2013. De stijging kan samenhangen met de toename van het kopen via internet. Verkoopfraude, waarbij geleverde goederen of diensten niet betaald worden, komt veel minder voor en bleef vrijwel gelijk.
In 2013 gaf 1,3 procent aan slachtoffer te zijn geweest van identiteitsfraude via elektronische betaalsystemen of via het internet, iets minder dan de 1,5 procent in 2012. De daling komt vrijwel geheel door de afname van skimming, het kopiëren van een bankpas of creditcard bij een betaal- of pinautomaat. Het aandeel dat hiervan slachtoffer werd daalde van 1,1 procent in 2012 naar 0,8 procent in 2013. Dit komt mogelijk door nieuwe maatregelen van banken, zoals het vervangen van de magneetstrip op een betaalpas door een chip en het standaard uitschakelen van betaalpassen buiten Europa. Het aandeel dat naar eigen zeggen te maken kreeg met phishing of pharming, bleef gelijk op 0,4 procent.
Van een op de vijf gevallen van koop- of verkoopfraude via internet is in 2013 aangifte gedaan bij de politie. Bij identiteitsfraude was dat aandeel met 13 procent nog lager. Van identiteitsfraude wordt wel vrijwel altijd melding gedaan bij de bank, en in mindere mate bij de politie, voor verdere afhandeling. Gedupeerden van (ver)koopfraude maakten in minder dan de helft van de gevallen melding van het delict.