Zo’n 10 tot 20 procent van de horecagelegenheden in Nederland is niet brandveilig. Volgens Charles Meijer van Brandweer Nederland gaat het vooral om nieuwkomers en recidivisten. Dat heeft hij gezegd tegen BNR.
Na de brand in café ’t Hemeltje in Volendam, deze jaarwisseling zestien jaar geleden, is er volgens hem wel veel verbeterd. Het vuur brak uit door kerstversiering en in de jaren daarna is hierop streng gecontroleerd.
Bij de cafés, restaurants en clubs waar het nog niet brandveilig is, ontbreekt het vooral aan een goede aanduiding van de vluchtwegen, zijn de vluchtwegen geblokkeerd of de deuren onjuist vergrendeld. De boosdoeners zijn volgens Meijer vooral nieuwe horecazaken waarvan de eigenaren nog niet goed weten hoe het werkt en ondernemers die blijven volharden en tafels voor de nooduitgang zetten.
Meijer noemt het een ‘langdurig traject’ om alle zaken veilig te krijgen. De brandweer doet daarbij ook een beroep op bezoekers. Als zij bijvoorbeeld zien dat de groene bordjes niet branden, zouden zij de horecaondernemer daar op kunnen aanspreken.